Safety First

Safety First

Veiligheid op een schip is heel belangrijk. Aan de veiligheid aan boord van de Bluewaters wordt steeds aandacht besteed. De veiligheid van de passagiers moet ten alle tijde optimaal zijn. We varen dan altijd in rustige wateren, maar toch kan er zich onverhoopt een minder leuke ervaring voordoen. Lees hieronder wat de algemene aandachtspunten zijn.

Veiligheid aan boord van de Bluewaters.
De Wieden en Weerribben staan niet bekend als gevaarlijke wateren. We moeten echter de veiligheid aan boord in acht nemen. Alle benodigde en verplichte veiligheidsmiddelen zijn aan boord. Ook is de Bluewaters inmiddels uitgerust met een super veilige Yanmar  motor.


Reddingsboei.
Een reddingsboei is belangrijk en onmisbaar aan boord, want belandt een passagier overboord, dan is een reddingsboei onontbeerlijk.
EHBO voorzieningen
Een ongelukje is zo gebeurd. Een EHBO doos aan boord is een dan een eerste vereiste. In een noodsituatie op het water moet er toch een eerste hulp geboden worden. De EHBO doos wordt indien nog up to date gehouden.
Verrekijker
Een verrekijker kan heel handig zijn aan boord van een schip. Je kunt op afstand al bijvoorbeeld een veerpot in de gaten houden. Of op afstand zien hoe het met een sluis gesteld is. Ook vreemde situaties op het water kunnen op afstand bekeken worden.
Anker en ankerboei
Bij pech helpt een anker je de boot op z’n plaats te houden. Ook bij onheilspellend weer kan een anker voor wat extra veiligheid zorgen. Elke vaargebied kent z’n eigen ankertype. Ook de ankerlijn moet van goede kwaliteit zijn en de juiste dikte bezitten. De ankerboei is ook niet onbelangrijk. Deze mankeert de ligging van het anker.
Telefoon/Marifoon
De aanwezigheid van een telefoon vergroot de veiligheid aan boord. De communicatie met andere schepen is met een marifoon gemakkelijk. Echter op de Wieden en Weerribben volstaat een mobiele telefoon die iedereen tegenwoordig wel bezit.
Scheepshoorn
Bij mist of regen kunnen geluidssignalen soms erg nuttig zijn. Ook kun je waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Een scheephoorn is dus erg handig om aan boord te hebben. Pleziervaartuigen hebben een hoorn die een wat zwakker geluid afgeeft vergeleken met de beroepsvaart waarvan de toeter een veel harder geluid geeft.