Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Scheg

 Wat is een Scheg. De kiellijn aan de achterzijde van een boot.

De Bluewaters is op de werf bij Han Boekwijt in Steenwijk uit het water getild.  www.scheepsjutter.nl  
De immense kraan had geen enkele moeite. De Bluewater is een stalen boot en weegt daarom nog wel het een en ander. Bekijk hier een kort filmje van deze Hercules. Als je goed kijkt zie je de keg aan de onderzijde van de boot.

Vlakloper. Daar hadden wij nog nooit van gehoord.
Met de bouw van de Bluewaters moet medio 1970 in Friesland begonnen zijn. We hebben tot op heden de naam van de bouwer niet kunnen achterhalen. Wel zou hij het model van de boot destijds de naam “Vlaklooper” mee gegeven hebben. Waarschijnlijk doelt deze naam op de platte vlakke bodem van de boot. De diepgang van de bodem is ca: 40 cm, de schroef en het roer echter lopen nog weer dik 30 cm dieper. ( Scheg ) In 1977 zou de Yanmar YSM8 ingebouwd zijn. De Bluewaters is inmiddels dus minimaal 44 jaar oud. De naam Scheg is een oude maar wel originele naam die in de zeilvaart veel gebruikt wordt zoals men vertelde.
De modelnaam Vlaklooper is nergens meer te lokaliseren. Het blijft dus bij een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het Vlaklooper geweest moet zijn.
Voor zover kenners het hebben geconstateerd verkeert de boot nog steeds in een prima conditie en het is overduidelijk dat er regelmatig groot onderhoud gepleegd is.
Zouden er kenners zijn die iets meer over dit model zouden kunnen vertellen, dan houd ik mij graag aanbevolen.
Jan L Mateboer.


NB: Een scheg is een vin op de kiellijn aan de achterkant van een boot. Dit vlak vormt een geheel met de achtersteven en de kiel. Ook werd deze Scheg.  Schegge, Achterscheg, Schaak, Achterschaak en Schaakstuk genoemd.. Bij de achterzijde zorgt de scheg voor een goede geleiding van het water langs het roer. 
Ook vroeger had men het over een vertikaal vlak aan de achter-, als aan de voorkant scheg of schegge.
Het vormde één geheel met de steven en de kiel. Ook de fraai genaamde loefbijter doet dat. In Vlaanderen noemt men de kech een baard. Op bij schepen zonder steven gebruikte men de de naam scheg. Tegenwoordig wordt de naam scheg nog maar weiniig gebruikt. Een nieuwe term is er nog niet.Het wordt daarom nog vaak een loefbijter noemt.
Kijk ook eens bij onze sponsor die houtwerk aan jachten onderhoudt.