Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

De Reiger in de Weerribben

 De reiger in de Weerribben. (1)

In de Weerribben, het nationale natuurgebied in de kop van Overijssel, broeden verschillende reigersoorten. Vier van de reigersoorten die in de Weerribben broeden, zijn:
Blauwe reiger (Ardea cinerea): De blauwe reiger is een bekende en algemeen voorkomende reigersoort in de Weerribben. Ze broeden vaak in kolonies, waar ze hun nesten bouwen in bomen of op andere hoge structuren. In de Weerribben kun je regelmatig blauwe reigers zien broeden in de rietvelden of op kleine eilandjes.
Purperreiger (Ardea purpurea): De purperreiger is een elegante reigersoort met een opvallende kastanjebruine verenkleed. Hoewel ze minder talrijk zijn dan de blauwe reigers, kunnen ze ook worden gevonden in de Weerribben. Purperreigers bouwen hun nesten in rietmoerassen en geven de voorkeur aan rustige en afgelegen gebieden. De reigers zijn dominant aanwezig in de Weerribben en Wieden.    Foto: Jan L Mateboer

De witte reiger in de Weerribben

De Reiger in Wieden en Weerribben (2)

Grote zilverreiger (Ardea alba): De grote zilverreiger is een prachtige witte reigersoort met een imposante gestalte. Ze broeden in kolonies en kiezen vaak voor locaties met moerassen, rietvelden en waterrijke gebieden. De Weerribben biedt een geschikte habitat voor deze majestueuze reigers, waar ze hun nesten bouwen tussen het riet. In de Weerribben zie je ze steeds vaker.
Kleine zilverreiger (Egretta garzetta): De kleine zilverreiger die niet echt veel voorkomt, is een kleinere reigersoort met een slank postuur en witte veren. Hoewel ze minder algemeen zijn dan de grote zilverreigers, zijn ze soms te vinden in de Weerribben. Ze broeden in kolonies in rietmoerassen en langs de oevers van meren en plassen. De reiger in de Weerribben is niet weg te denken.
Reigers zijn solitair levende vogels, maar ze kunnen in kolonies broeden, waar ze hun nesten bouwen in bomen of andere hoge structuren. Ze kunnen worden waargenomen langs de waterkant, waar ze geduldig wachten op prooien zoals vissen, amfibieën en kleine zoogdieren.    Foto: Corrie Post

reigers in de Weerribben

4 Reigersoorten in de Weerribben & Wieden

Deze vier reigersoorten vormen een belangrijk onderdeel van de avifauna van de Weerribben en dragen bij aan de biodiversiteit van het gebied. Het observeren van hun broedgedrag en het zien van hun vliegkunsten is een bijzondere ervaring voor natuurliefhebbers en vogelaars die de Weerribben bezoeken.