Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Harkboot

De Harkboot. Ingezet in grote delen van de Wieden & Weerribben.
Deze harkboot, gefotografeerd door Jack Doeven is speciaal ontwikkeld om schadelijk wortelende exotische plantensoorten, waaronder het ongelijkbladig vederkruid te elimineren. Deze agressievelingen zijn moeilijk te verslaan. Ze verdringen originele inheemse flora en vernielen zodoende de lokale diversiteit. Op de foto zie je de Harkboot tijdens de harkwerkzaamheden in de haven van Blokzijl.
Ook de Schinkellanden in Beltschuutsloot werden onder handen genomen.

De Harkboot. Foto Jack Doeven

Harken in Belt-Schutsloot. Door Het Waterschap en Natuurmonumenten

Ook in het natuurgebied De Schinkellanden (Weerribben), bij het waterdorp Belt-Schutsloot, bindt het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de strijd aan met het ongelijkbladig vederkruid. Dit moet heel nauwkeurig gebeuren, Voor dit schoonmaaktraject wordt een periode van 2 maanden uitgetrokken.
Belt-Schutsloot is niet de enige plek waar WDO Delta problemen heeft met exotische waterplanten. “Ze komen voor door heel het gebied Wieden & Weerribben”. “Als het probleem niet aangepakt wordt zal het veel erger worden. Ook de recreatievaart heeft er veel last van. Ook lijdt de inheemse flora en fauna in het water eronder.”
De ‘probleemplanten’ verspreiden zich razendsnel en overwoekeren sloten, grachten en watergangen, met als gevolg dat andere waterplanten en ook vissen zuurstof tekortkomen, aldus het waterschap.
Wil je eens iets meer weten over het ongelijkbladig vederkruid? kijk dan hier eens.