Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Vaarverbindingen

Vaarverbindingen. Vanaf Steenwijk zijn er 3 belangrijk

 1)   Het kanaal Steenwijk Ossenzijl. De route naar Ossenzijl een vaarverbinding langs de meest Noordelijke kant             van de Weerribben onderbroken door 2 ophaalbruggen maar verder zonder noemenswaardig oponthoud.               Ossenzijl is ook de waterpoort naar de Friese meren. Een echte doorvaarroute naar Ossenzijl zonder veel                 bijzonderheden. Na Ossenzijl ligt het riviertje de Linde te wachten. Linksaf stroomafwaarts richting het oude             Zuiderzee vissersdorpje Kuinre. Na een ophaalbrug en een vaste brug gaat het naar Schoterzijl en de Friese meren zijn dan niet ver meer. Rechtsaf richting Driewegsluis, een andere toegang tot de Friese meren. 

2)   Het Steenwijkerdiep stroomt na de eerste brug Halfweg Diep naar Scheerwolde en na hier in dit toekomstige           waterdorp de laatste brug genomen te hebben, mondt het Diep uiteindelijk uit in de Wetering en kan  rechts naar Wetering en Kalenberg gevaren worden  en links naar Muggenbeet en richting Giethoorn via het Beulakerwijde. 

3)   Het kanaal Beukers-Steenwijk brengt de passagiers van de Bluewaters naar het meer toeristische gedeelte van        het mooiste water natuurpark van Europa. Denk hierbij voornamelijk aan de omgeving van Giethoorn. Het                  kanaal is een vaarverbinding tussen Steenwijk en het Meppelerdiep . Hier eindigt het bij Beukersschutsluis. Aan           bakboordzijde gaat de vaart dan naar Meppel en aan stuurboordzijde naar Zwartsluis waar het Zwartewater wacht.
Drie vaarverbindingen die toegang geven tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Zie ook de waterkaart

Foto’s van waterlandschapsfotograaf Jack Doeven.

 

Via het kanaal Beukers Steenwijk zijn de De Weerribben & Wieden vanaf Steenwijk snel bereikbaar. De vaarroutes vanaf deze stad geven de mogelijkheid om diverse aspecten van dit waterrijke gebied te ontdekken.
Toch zijn er verschillende opstappunten die wat centraler in het gebied liggen. Deze opstappunten kunnen verschillen en worden van te voren door het Bluewaters team aangegeven.

Op de foto’s de brug bij de Blauwe Hand met op de foto aan bakboord zicht op het Beulakerwijde en op  de foto aan stuurboord het kanaal met links een glimp van het Belterwijde.

De drie waterwegen zijn de slagaders van dit unieke natuurgebied.
De Weerribben Wieden worden doorkruist door nog meer kleinere waterwegen en voor auto’s is er wat minder plaats in de Weerribben.

Rekening houdend met speciale wensen van Bluewaters passagiers kunnen de opstapplaatsen weleens verschillen.

Foto’s: Jack Doeven