Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Wetering

Wetering:
Wetering is een lintdorp met aan weerszijden van de Wetering de boerderijen die telkens parmantig uiting geven van deze lang gestrekte lintbebouwing. De -Wetering begint zo’n beetje bij de brug over de Blokzijlse weg en eindigt enkele kilometers verder richting Kalenberg en Ossenzijl.
Het is een ware lust om deze doorvaarroute eens te varen met de Bluewaters. Waterdorpwetering is geweldig om foto’s te schieten.
De Wetering de vaarweg naar de Friese meren via Ossenzijl en dan de bekende Driewegsluis. Vauit Steenwijk voert het Steenwijkerdiep je rechtreeks via Scheerwolde naar dit leuke dorp.
Verder kenmerkt het landschap zich door uitgestrekte riet- en drassige graslanden. Een prachtig kraggenlandschap dus. Het wordt vast een zoektochtje met de Bluewaters naar een geschikt moment om een foto te schieten, of om eens enkele middagen als het moet je Kraggen schilderij te creëren.

Een paar nachtjes langer in dit mooie gebied blijven? Ja dat kan. Overnachten in de Weerribben & Wieden midden in de natuur.
 
Foto Links:  Luc van Erkelens foto rechts Jan L Mateboer

Overnachten

Onderstaand nog wat meer informatie over Wetering

Het waterdorp Wetering, gelegen in het Wiedengebied van de Weerribben-Wieden, werd vroeger bewoond door vissers en rietsnijders. Het gebied bood een gunstige omgeving voor deze activiteiten vanwege de aanwezigheid van waterwegen, meren en uitgestrekte rietvelden.
Vissers in Wetering waren actief in de visserij op zoetwatervis, zoals snoek, baars en paling. Ze gebruikten traditionele methoden zoals netten en fuiken om vis te vangen. Vissen was een belangrijke bron van inkomsten en voedselvoorziening voor de lokale gemeenschap. Nog steeds is restaurant Geertien in Muggebeet bekend van visspecialiteiten. Ook in Giethoorn kan met geweldig vis eten.
Rietsnijden was een andere belangrijke activiteit in het Wiedengebied. Het riet werd gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het maken van daken, manden en andere ambachtelijke producten. Rietsnijders gingen de rietvelden in met hun gereedschap, zoals een riep, een soort zeis, om het riet te snijden. Het snijden van riet was seizoensgebonden werk dat vaak in de wintermaanden werd uitgevoerd.
Deze traditionele beroepen, vissen en rietsnijden, speelden een belangrijke rol in het levensonderhoud van de gemeenschap in Wetering en de omliggende gebieden. Ze vormden een essentieel onderdeel van de lokale economie en cultuur. Hoewel de economie en levensstijl in de loop der jaren veranderd zijn, kun je nog steeds de invloed van deze historische activiteiten waarnemen in het Wiedengebied en in de gemeenschappen die er leven.