Dwarsgracht: Rustiger dan Giethoorn
Halfweg Giethoorn en Jonen aan de Cornelisgracht, verscholen tussen knotwilgen en rietkragen ligt het waterdorp Dwarsgracht. Aan de ene kant van de gracht kun je er komen op de fiets, of natuurlijk met de Bluewaters via de gracht. Maar aan de andere kant van dit midden in de natuur verscholen dorpje, kun je ook met de auto dit bijzondere waterdorp bereiken. Dwarsgracht heeft net zoals Giethoorn van die karakteristieke bruggetjes. Niet zoveel, maar niet minder mooi. Men spreekt vaak over een bekoorlijke en rustgevende omgeving.
Bij de Otterskooi aan de Dwarsgracht is de Greenrivers ons fotobootje een graag geziene gast. Hier worden vaak hele mooie opnames gemaakt. Fotografen en filmers zijn lyrisch over dit mooie stukje pure natuur en ze varen graag door de Weerribben en Wieden.
Mocht je besluiten om eens een paar nachtjes te blijven, dan biedt het “Ottershuis” je een geweldig verblijf en je wordt als je dat wilt door de Bluewaters gehaald en gebracht.
Ook vissers kunnen hier hun hart ophalen. De Pinkesloot of Bouwersgracht bieden vissers veel mogelijkheden. Alhoewel Kolblei, Pos en Zeelt laten zich niet zo maar verschalken.
Foto’s: Luc van Erkelens.
Handbediend bruggetje in Dwarsgracht
Een kind kan de was doen.
Er zijn een paar van deze handbediende bruggetjes in Dwars gracht. Vroeger moest met met een punter naar de overkant. Toen was dat heel gewoon, maar nu dus zo’n schattig bruggetje.
Sloepjes kunnen er gewoon onderdoor, maar een beetje boot moet wat meer moeite doen en eerst even aanleggen, uitstappen en de brug ophalen. Na de doorvaart de brug ook weer laten zakken.
Wanneer je met twee personen bent, is het zo gepiept.
Wil jij eens foto’s maken in Dwarsgracht. De Bluewaters kan varen tot aan restaurant de Otterskooi. Hierna kun je even een half uurtje verpozen en te voet verder foto’s maken. de reis gaat dan weer terug via de Thijssengracht naar het Giethoornschemeer. Of er moeten handmatig 2 bruggetjes geopend worden. Hulp van een van de passagiers is dan gewenst.
Bekijk dit mooie waterdorpje eens in de herft. Wel heel ydillisch.
Foto: Jan L Mateboer
Dwarsgracht heeft zonder twijfel een bijzondere positie binnen het natuurgebied Weerribben-Wieden.
Dit waterdorp heeft zeker een bijzondere positie binnen het natuurgebied Weerribben-Wieden. Het dorpje ligt aan de zuidelijke rand van dit unieke waterrijke gebied en valt onder de gemeente Steenwijkerland. Dwarsgracht onderscheidt zich door zijn authentieke charme, historische betekenis en ligging binnen een van de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland.
Wat maakt Dwarsgracht bijzonder?
Dwarsgracht in de Weerribben-Wieden
Het is niet alleen een mooi dorp, maar ook een verbindingsplek tussen de cultuurhistorie van het veengebied en de huidige natuurwaarden. Het biedt een blik in het leven van vroeger en een ingang tot een van de meest waardevolle natuurgebieden in Nederland. Dat maakt Dwarsgracht echt uniek!
Dwarsgracht in de Weerribben-Wieden
Dwarsgracht is niet alleen een mooi dorp, maar ook een verbindingsplek tussen de cultuurhistorie van het veengebied en de huidige natuurwaarden. Het biedt een blik in het leven van vroeger en een ingang tot een van de meest waardevolle natuurgebieden in Nederland. Dat maakt dit waterdorp zo uniek!
Historisch karakter
Dwarsgracht is ontstaan in de 17e eeuw als een nederzetting van turfgravers. De naam verwijst naar de grachten die haaks op andere waterwegen werden gegraven om het veen af te voeren. De dorpstructuur weerspiegelt die geschiedenis: huizen en boerderijen zijn gebouwd langs smalle waterwegen, zonder doorgaande wegen, wat een bijna tijdloze sfeer creëert.
Ligging en authenticiteit
Dwarsgracht ligt midden in een netwerk van sloten, plassen en rietvelden. Het dorp is autoluw, waardoor de belangrijkste verbindingen over het water verlopen. Dit maakt het vergelijkbaar met Giethoorn, maar Dwarsgracht is minder toeristisch en behoudt daardoor een serene, ongerepte sfeer.
Natuurliefhebbers gaan minder vaak naar de grachtjes van Giethoorn
Natuurlijke rijkdom
Dwarsgracht vormt een toegangspoort tot de Weerribben-Wieden,. Het dorp wordt omringd door natuur waar bijzondere flora en fauna te vinden zijn, zoals otters, zwarte sterns, en unieke plantensoorten zoals veenmos en zonnedauw. Het water en riet in de omgeving zijn onmisbaar voor het behoud van dit ecosysteem
Cultureel erfgoed
Het dorp heeft een rijke traditie van rietteelt en kleine visserij. Veel van de oude gebruiken zijn bewaard gebleven en maken nog steeds deel uit van het dagelijks leven, zoals het onderhoud van rietkragen en de visserij met fuiken. De visserij echter staat op een laag pitje. De palingvisserij in de Weerribben en Wieden is niet meer zoals het ooit was.