Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Weerribben-Wieden

De Weerribben-Wieden ontdek ze optimaal vanaf het water. Varend langs ruisende rietkragen, langs moerasbossen en drijftillen ontdek je zo dit uitgestrekte voor het grootste deel beschermde natuurgebied.
Een vaartocht met de Bluewaters door dit prachtige gebied. Geweldig om dat eens één keertje gedaan te hebben. Ze geven je rust en die rust wordt alleen maar doorbroken door een koor van zingende vogels en het “hoemp”, geluid van de schuwe Roerdomp. Ook eens meevaren? Dat kan Wil je de Weerribben en die uitgestrekte Wieden eens per camper bezoeken, dan is camperplaats Haamstede in Giethoorn wel heel leuk om hier eens te bivakkeren.

De Weerribben & Wieden Uniek in West Europa
Door de winning van turf zijn de Weerribben ontstaan. Wog steeds worden grote delen van het water- en rietlandschap hier door bepaald. De Kraggen zijn hier een sprekend voorbeeld van. Het is een cultuurlandschap dat zo’n beetje vanaf de 14e eeuw z’n huidige ontstaan ontleent. De natuur die sindsdien ontstaan is, kan zonder twijfel uniek voor West Europa genoemd worden.
De Flora en Fauna in de Weerribben kennen hun gelijke niet. Veel plantensoorten zijn uniek en komen nog maar mondjesmaat voor. Denk eens aan Veenpluis of die schitterende koekoeksbloemen. Ook groeien er diverse soorten wilde orchideeën. Bij fauna denken we aan de otter, de roerdomp en de karekiet, er komen zelfs dwergmuizen voor.
In de Kraggen en op de Ribben groeien veel beschermde planten, maar vergeet ook al die andere beschermde soorten niet. Al deze Flora en Fauna vinden hun onderdak in de Weerribben Wieden.
En de Bluewaters  vaart je er heen. Voor waterlandschap fotografen een must.
                                                                                                    Foto: Luc van Erkelens.

De Bluewaters vaart je er heen. 

Als je de Weerribben Wieden eens wilt verkennen en kennis wilt maken met dit unieke waterlandschap, dan kunnen wij je hierbij van dienst zijn. De Bluewaters vaart je door dit prachtige gebied langs al die waterdorpen zoals Wetering, Jonen, Kalenberg, Ossenzijl, Dwarsgracht en Giethoorn en je kunt genieten van al dat natuurlijk moois wat de natuur hier laat zien. Neem wel je talent mee. Ja, want soms nemen we collega fotografen mee.
Kijk ook eens op natuurfotografie.nl een van de mooiste en uitgebreidste natuurfotografie websites van Nederland.

Bekijk hier Dwarsgracht in herfsttooiOok meevaren?

Varen over de Wieden is een hele belevenis. Want er is heel veel te zien en om deze indrukken vast te leggen. Vanaf de Bluewaters, dus vanaf het water krijg je een heel andere kijk op de wereld dan vanaf de wal. Bovendien krijgt dan een foto of film een heel andere dimensie.  Vaar eens mee als je zin hebt en maak prachtige opnames van de Wieden en de Weerribben. 
Het waterschap, maar ook natuurmonumenten zijn  altijd bezig om het Wieden & Weerribben gebied optimaal te houden. Een en ander resulteert ook in het veilig houden van de Flora & Fauna. Een storend element is wel het ongelijkbladig vederkruid. Een Exoot die is over komen waaien uit Midden Amerika en hier voor een enorme onbalans zorgt. Het Waterschap is verder dan ook op gezetten tijden bezig om deze indringer met de Harkboot te elimineren. De Weerribben en Wieden worden zodoende redelijk Önkruidschoon” gehouden

lekker eten in Giethoorn

Nog wat extra informatie over dit unieke gebied.

De Weerribben-Wieden is een uniek natuurgebied in de provincie Overijssel, gelegen in het noordwesten van Nederland. Het gebied is ontstaan door menselijk ingrijpen en heeft een rijke historie.
Het landschap van de Weerribben Wieden is gevormd door veenafgraving. Vanaf de Middeleeuwen begonnen mensen met het graven van sloten en kanalen om het veen te ontwateren en als brandstof te gebruiken. Verder ontstonden langwerpige stroken land, de zogenaamde ribben. Door verdere vervening ontstonden er petgaten, dit zijn de waterplassen die nu zo kenmerkend zijn voor het gebied. Het veen werd onder andere gebruikt als turf voor verwarming en als grondstof voor de turfindustrie.
De oorspronkelijke bewoners van dit inmiddels uitgebreide natuurgebied waren voornamelijk veenarbeiders en vissers. Ze woonden in kleine nederzettingen, verspreid over het gebied. Het leven was zwaar en geïsoleerd, omdat het gebied destijds moeilijk bereikbaar was. De mensen leefden van de veenwinning, visserij, landbouw en veeteelt. Ze gebruikten de kanalen en waterwegen als transportroutes voor hun goederen.
In de loop der jaren veranderde de economie en kwam er een einde aan de grootschalige veenafgraving.
De turfindustrie nam af en het gebied kreeg steeds meer een recreatieve functie. Tegenwoordig trekt deze schitterende regio veel toeristen en natuurliefhebbers die genieten van de rust, de natuur en de vele mogelijkheden voor recreatie, zoals varen, kanoën en wandelen.
De oorspronkelijke bewoners hebben hun sporen achtergelaten in het gebied. Je kunt nog steeds historische boerderijen, molens en andere gebouwen vinden die getuigen van het verleden. Ook zijn er musea en bezoekerscentra waar je meer kunt leren over de geschiedenis en het ontstaan van de Weerribben en de manier waarop de mensen vroeger leefden.
Kortom, de Weerribben Wieden is een gebied met een rijke historie, gevormd door veenafgraving en bewoond door veenarbeiders en vissers. Ook is het egenwoordig een geliefd natuurgebied waar mensen kunnen genieten van de rust en schoonheid van de omgeving.