Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Rietafval verbranden.

Rietafval verbranden.

Brandweer moest in maart meerdere keren uitrukken.
Drie keer moest de regionale brandweer uitrukken om diverse rietbranden te blussen. In een week tijd drie branden. En wel in Wetering, Sint Jansklooster en Scheerwolde

Bij aankomst in Scheerwolde bleek dat riettelers meerdere bulten rietafval hadden aangestoken en dat het vuur was overgeslagen naar het naastgelegen land. Vanwege de harde wind bestond het gevaar op verdere uitbreiding. Door de inzet van quads kreeg de brandweer het vuur echter snel onder controle.

Frequentie en brandweerinterventies
Recentelijk, in maart 2025, moest de brandweer meerdere keren uitrukken voor rietbranden in  de Weerribben. De gemeente Steenwijkerland reageerde hierop met een verbod op het verbranden van groen rietafval vanwege de droogte en verhoogde temperaturen. ​

Impact op flora en fauna
Hoewel goed gecontroleerde rietbranden kunnen bijdragen aan het functioneel beheer van rietlanden, kunnen ongecontroleerde of ongeplande branden schadelijk zijn voor de lokale flora en fauna. Het gebied kent zeldzame, maar ook beschermde soorten, zoals de otter en de grote vuurvlinder. Ongecontroleerde rietbranden branden kunnen hun leefgebieden beschadigen en de biodiversiteit verstoren.

Conclusie
Het is essentieel om alert te zijn en te blijven op de risico’s van rietbranden in de Weerribben. Hoewel rietafval verbranden een traditioneel beheermiddel is, kan erbij onzorgvuldig gebruik schade ontstaan aan het ecosysteem en regelmatig inzet van de brandweer noodzakelijk maken.
Lees ook de rietteelt in de Weerribben. Lees ook eens de rietcultuur in Overijssel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *