Het kanaal Steenwijk-Ossenzijl. Toegang tot Friesland.
Dit kanaal werd in 1926 tot 1928 gegraven en pas in 1934 voor de scheepvaart opengesteld. Het loopt met onderbreking van enkel bruggen rechtstreeks naar Ossenzijl. Dit kanaal in de volksmond ook wel het Ossenzijliger kanaal genaamd, is een van de schakels in de vaarverbindingen tussen de waterwegen rond de stad Steenwijk en veel Friese waterwegen. Vanaf Steenwijk stroomt het kanaal westwaarts langs de Weerribben naar het plaatsje Ossenzijl. Hier komt het kanaal in de Kalenbergergracht. Vanaf hier ligt de vaarweg open naar Giethoorn via het Giethoornse meer. Ossenzijl is tevens de poort naar de Friese meren.
“Het Ossenzijliger kanaal”.
Vaarweg Steenwijk Ossenzijl
Vanaf de thuisbasis in Steenwijk Ossenzijl nog best een eindje varen. Daarom kan er op meerdere centraal gelegen punten opgestapt worden. De Bluewaters bevindt zich dan in veel gevallen al midden in de Weerribben en Wieden.
Ben je een verwoed visser?, dan heeft Ossenzijl een geweldige hotspot. De sluis die tegenwoordig niet meer wordt gebruikt staat bekend als een uitermate goede kolbleistek.
Met als startpunt het kanaal Steenwijk – Ossenzijl ervaren de Bluewaters passagiers de onvergetelijk fauna en flora van de Weerribben. Hier zijn de mooiste opnamen te maken.
En buiten dat is een een tour door dit natuurgebied op zich ook een onvergetelijke belevenis.
Foto Links: Jan L Mateboer Foto Rechts: Luc van Erkelens
Vanaf Steenwijk naar Ossenzijl duurt dus even . Maar dit is toch wel een vaart die de moeite waard is. De Bluewaters vertrekt dan gewoon iets vroeger. Vroeg vertrekken is bij ons heel gewoon, want de Wieden en Weerribben zijn heel mooi als de zon opkomt. Mail ons maar eens met wat suggesties.
De Rietsnijder
De rietsnijders zijn eind maart nog volop aan het werk. Er wordt noeste arbeid verricht. Zo al rijdend langs het Kanaal Steenwijk Ossenzijl zie je de mannen bezig met een beroep dat misschien over niet al te lange tijd niet meer zal bestaan. Althans niet meer een volwaardig inkomen zal genereren.
Net als de Nederlandse boer, is ook de rietteler een perfecte natuurbeschermer. Hij weet als geen ander hoe er met de flora om gegaan moet worden.
Maar in de Weerribben zijn altijd nog mensen die in de natuur hun dagelijks brood verdienen.
Foto’s: Jan L Mateboer