Blijven varen betekent blijven onderhouden.
Dus ook met de Bluewaters. Op de werf werd ervoor gezorgd dat de boot weer een super up-date kreeg. De Bluewaters werd begin jaren zeventig gebouwd en is door al die jaren heen uitzonderlijk goed onderhouden. Ook nu werd er een nieuwe antifouling aangebracht. Alle aanslag op het “Onderwaterschip” wordt eraf gespoten en er komt vervolgens een nieuwe spiegelgladde laag op.
De Bluewaters op de wal:
Ook het interieur werd aangepakt. De 2 basic slaapplaatsen blijven bestaan en de electriciteit werd gedeeltelijk aangepast. Ook wordt de kuip afgewerkt met een Teakhouten vloer en ook komt er op termijn een zitplaats aan de binnenkant van de achtersteven die plaats moet bieden aan 2 personen. Ook nieuwe van teak gemaakte schippersstoel is in de maak.
Het houtwerk werd gerealiseerd door de Vloerderij
Twee prachtige en gemakkelijke lagere stoelen completeren de kuip.
De Bluewaters biedt nu ruim plaats aan maximaal 3 passagiers, de schipper niet meegerekend.


Soms staat een mens voor een beslissing. Vaak zijn ze moeilijk te nemen. Dit geldt ook voor de vervanging van nog best wel goed lopende Bluewaters scheepsmotor. Maar 40 jaar oud inmiddels en da’s niet niks en altijd nog goed gelopen dat ook nog. Maar toch je weet het niet. Nu wordt er dan toch een nieuwe ingebouwd.
Uitbouw Yanmar motor Bluewaters
De uitbouw van de oude Yanmar en plaats maken voor een nieuw exemplaar vonden we toch nodig, want de voormalige Yanmar was een oud beestje wat eigenlijk best nog goed liep. Maar aan alles komt een eind. Ook met scheepsmotoren.
Door Wijkstra werd een volledig gereviseerde motor ingebouwd. Echter de bevestiging van de schroefas werd een compleet fiasco en we konden een heel vaarseizoen vergeten.
Gelukkig hielp Anne Hulzinga van Hulzinga Watersport te Wolvega ons uit de brand.


Teak is top:
Het idee om teakrestanten her te gebruiken heeft voor de Bluewaters een gevolg gekregen.
De kleinere reststukken worden zorgvuldig aan- en op elkaar gelijmd. Er ontstaat dan een zware kolom van 65 cm lang en ca: 16×16 in het vierkant.
Het basis werkstuk wordt vervolgens gedraaid door de heer van de Schors en na deze bewerking is het een ronde en gladde kolom geworden die gebruikt gaat worden als onderstel voor een schipperstoel met een totale hoogte van ca: 80 cm. Barkrukhoogte dus. En een tweede identiek exemplaar is bestemd voor de bijvaarder.
Het is een monnikenwerk, maar de uitstraling en exclusiviteit zal er ook naar zijn. Er komt nog meer info en foto’s en dit ook voor geïnteresseerden. Meer foto’s volgen.


Ook kun je de video bekijken. Zo’n massieve teakhouten kolom draaien doe je niet maar zo. Het draaien van deze stoelpoot duurde ca: 90 minuten. Kilootje of negen. Teakhout werd verkregen via bemiddeling van de Vloerderij.
Video teakhouten stoelpoot draaien.