Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Het Steenwijkerdiep

Steenwijk en het Steenwijkerdiep

Steenwijk, een stad om verliefd op te worden.


De Steenwijker toren een symbool van kracht en standvastigheid.

Steenwijk is een stad gelegen in de kop van Overijssel. De stad kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de middeleeuwen. De exacte datum waarop Steenwijk voor het eerst genoemd werd, is niet precies bekend, maar historische documenten wijzen erop dat de stad al in de 11e eeuw bestond.
In de 8e eeuw zou er aan de Aa al een houten kerkje zijn gebouwd, maar Steenwijk wordt voor het eerst genoemd in 1141 als Stenwic.
Voor de Weerribben is Steenwijk een uitstekende uitvalsbasis om het natuurgebied de Weerribben en Wieden te bezoeken.
dat in de periode 1626-1632 werd gegraven als vervanger van de ondiepe Aa,
Het Steenwijkerdiep voert je er naar toe via Scheerwolde. Dit dorp ontwikkelt zich steeds meer als waterdorp.
Met Giethoorn op een steenworpafstand is het vooral in de zomer goed toeven in de Steenwijker regio.

Toren Steenwijk

Steenwijk, een stad met vele gezichten

Het Steenwijkerdiep rengt je rechtstreeks naar het nationaal park Weerribben-Wieden
De boot ‘De Bluewaters’ heeft Giethoorn dan wel als thuishaven, maar de Steenwijker  haven  wordt regelmatig aangedaan.  Steenwijk is een stad met een eeuwenoude historie. Overblijfselen van de 80-jarige oorlog zijn nog steeds tastbaar. De St. Clemenstoren met een hoogte van 87 meter torent hoog uit boven boven Stad en Ommeland. Steenwijkers zijn trots op hun stad. Een stad met misschien wel de mooiste omgeving van Nederland met heel veel water en hier voelt de Bluewaters zich “Hoe kan het ook anders” als een vis in het water.
Kijk ook eens bij van Vossen tenderbouw. Hier worden de mooiste aluminium boten gebouwd. Een Steenwijker botenbouwer om trots op te zijn.

Het Steenwijkerdiep. 
Dit kanaal biedt toegang tot een uitgestrekt Nationaal Natuurpark dat z’n weerga niet kent. Halfweg het Steenwijkerdiep doemt het dorp Scheerwolde op. Hier nog even voor € 2.20 de ophaalbrug voorbij en de Weerribben en Wieden waar het water al sinds mensenheugenis de hoofdrol speelt lonken al onweerstaanbaar . De Weerribben en Wieden, een waar domein voor watersporters en natuurliefhebbers.
Dit is ook het domein van de Bluewaters die zich hier als een vis in het water voelt. En met de stad Steenwijk zo nu en dan ook als vertrekpunt varen we hoofdzakelijk met natuurliefhebbers door dit prachtige gebied.
Aan het eind van het “Diep” kunnen we nu links of rechts de Wetering op. Links naar het Giethoornse meer en rechtsaf naar Kalenberg en verderop Ossenzijl.

Foto’s: Jan L Mateboer.  ’t Steenwijkerdiep in herfstkledij.

De passagiers van de Bluewater kiezen er vaak voor om een paar nachtjes in Steenwijk te overnachten. Soms willen vooral kunstschilders wel wat vaker naar hun geliefde plekje. De stad Steenwijk zelf is ook zeker de moeite waard om eens te bekijken. Het is een stad met een leuk en gemoedelijk koopcenrum. Ook biedt Steenwijk enkele bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Neem nu bijvoorbeeld eens de Stadssingel een rijksmonument uit 1886.
Het komt namelijk vaker voor, dat we enkele dagen met dezelfde passagier(s) varen en dan is een goede overnachting in Steenwijk aan te bevelen. Maar niet alleen in Steenwijk, ook zijn er B&B mogelijkheden in Wetering, Giethoorn en Kalenberg. Over het Steenwijkerdiep naar Wetering is een klein uurtje varen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar onze passagiers waarderen het ten zeerste, dat de Bluewaters op blauwe diesel vaart.