Giethoorn

Giethoorn.
Inmiddels wereldwijd bekend als het Venetië van het Noorden. Ontelbare bruggetjes hangen romantisch te dromen over de dorpsgracht. Giethoorn is inmiddels een publiekstrekker eerste klas. Het is best leuk om eens een dagdeel dit pittoreske dorp te verkennen, maar de Bluewaters vaart niet door de té drukke Dorpsgracht. Wel kunnen we een vaart arrangeren naar het Bovenwijde en een drankje drinken bij “Smits Paviljoen” of even aanmeren bij het op een eilandje gelegen Kraggenhuis. Hier zijn vanuit de Bluewaters ook de mooiste opnames te maken.
Voor vissers is de overkant van het Bovenwijde wel geschikt viswater, maar het Molengat (het kleinste meertje) bezit wel een heel visvriendelijke setting. Hier laat zich door de geoefende visser menig snoek in de luren leggen. Trouwens er zwemmen hier ook karpers. ’t Is maar dat je ’t weet.
Giethoorn is gewoon typisch Giethoorn met z’n café fanfare, z’n Oude Aarde en met z’n House Of Cheese.

Foto links: Jan L Mateboer.  Foto rechts: Luc van Erkelens.

Bruggetjes Tour

Aan alles komt een eind.
Ook in Giethoorn verkleurt de natuur en krijgt herfstige tinten. Het vaarseizoen is ten einde en alles komt tot rust. De dagen korten en ’t is behoorlijk fris. Het Bovenwijde oogt leeg en verlaten. Vogels laten zich minder zien. Het riet staat er hier en daar nog fier bij, maar is toch zachtjes aan aan het vergelen. Toeristen zijn er nauwelijks en de bruggetjes kunnen wel een verfje gebruiken.
De Bluewaters ligt hoog en droog in Steenwijk en gaat vanaf maart weer de Weerribben in. 
Iedereen blijft hopen op een wat langere vorstperiode. De schaatsen kunnen dan onder gebonden worden en kan er al schaatsend genoten worden van wit Giethoorn. Hoop doet leven, laten we het daar maar op hopen.
Volgend voorjaar weer varen over de mooiste meren en door de ongeevenaarde idyllische grachten van Nederland.

Foto’s: Jan L Mateboer

Bekijk Giethoorn