Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Muggenbeet

Muggenbeet:
Het 25 inwoners tellende Muggenbeet ligt verscholen tussen de moerassen en rietlanden van het natuurpark Wieden & Weerribben. De naam van dit minidorp doet het ergste vermoeden, maar het valt mee. Muggen zijn hier er net als overal in waterrijke gebieden. In de oud Saksische taal werd het dorp aangeduid met de naam “Mucken Beeke” en hiermee werd waarschijnlijk de uit zijn krachten gegroeide sloot “Muggenbeet” richting Blokzijl bedoeld.
Vanaf het Giethoornsche meer vaar je eventjes de Riete op en aan bakboordzijde zie je meteen het gezellige terras van café restaurant Geertien. Vroeger een pleisterplaats voor turfstekers, vissers, rietwerkers en jagers. Geertien dreef samen met haar zuster deze oude stamkroeg, maar dat is al weer vele jaren geleden. Oude- en jonge klare waren in deze vervlogen tijden mateloos populair. En tijdens warme zomers vloeide het koele gerstennat rijkelijk bij de gezusters.
Verderop noordwaarts vaar je dan richting Wetering, Kalenberg en Ossenzijl en nog verder lonken de Friese meren.

Foto’s: Jan L Mateboer

Overnachten

Nog wat meer informatie over Muggenbeet.

Muggenbeet is een klein dorp gelegen in het hart van de Weerribben-Wieden, een prachtig natuurgebied in de provincie Overijssel, Nederland. Het dorp heeft een interessante geschiedenis en staat bekend om zijn rustieke charme en landelijke sfeer.
De oorsprong van de naam “Muggenbeet” is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gezegd dat het afkomstig is van een incident waarbij iemand gebeten werd door muggen in dit gebied. Het is een toepasselijke naam, gezien het feit dat de Weerribben-Wieden bekendstaat om zijn vele muggen, vooral in de warmere maanden.
In vroegere tijden was Muggenbeet een belangrijke nederzetting in het gebied. De bewoners waren voornamelijk betrokken bij veenafgraving, visserij en landbouw. Ze leefden van de veenwinning en gebruikten het veen als brandstof en als grondstof voor de turfindustrie. Ook de visserij op zoetwatervis, zoals snoek en baars, was een belangrijke bron van inkomsten. Ook is het bekende waterrestaurant Geertien hier ook gevestigd. Met een goed bereikbaar terras vanaf het water.
Tegenwoordig is dit waterdorp een klein vredig dorpje met slechts enkele tientallen inwoners. Ook is het een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters vanwege de prachtige omgeving en de overvloedige flora en fauna. Het gebied rond Muggenbeet wordt gekenmerkt door waterwegen, rietvelden, moerassen en uitgestrekte meren, die een thuis bieden aan diverse vogelsoorten, zoals reigers, ooievaars, ganzen en eenden. 
In het dorp zelf vind je enkele historische boerderijen en huizen die typerend zijn voor de architectuur van de regio. Er is ook een klein haventje waar boten kunnen aanleggen. Het dorp straalt een rustige en landelijke sfeer uit, waardoor het een ideale plek is om te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven en te genieten van de serene schoonheid van de natuur.
Kortom, Muggenbeet is een klein dorpje in de Weerribben-Wieden met een rijke geschiedenis en een prachtige natuurlijke omgeving. Het is een plek waar je kunt genieten van de rust, het landschap en de vogelrijkdom die dit bijzondere gebied te bieden heeft.