Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Kiersche Wijde

Kiersche Wijde

Prachtig Natuurgebied
in de Weerribben en Wieden

Het Kiersche Wijde,
Nog net gelegen in Overijssel, ligt aan de Oostzijde van de Lozedijk.De contouren van de Drentse Stad Meppel zijn vanaf hier goed zichtbaar. Dit kleine Wijde (meer) is een bijzonder gebied en behoort tot het natuurgebied Weerribben-Wieden. Het heeft een rijke historie en unieke kenmerken die het een geliefde plek maken voor natuurliefhebbers. Ook is het een waar Eldorado voor wandelaars,
Op deze unieke plaats tikken de Weerribben-Wieden bijna de provincie Drenthe aan. Op sommige plekken scheelt het nog geen kilometer. Hopelijk wordt de uitbreidingswoede van de gemeente Meppel in de toekomst niet al te ver doorgevoerd.
Fotoserie van het Kiersche Wiede door Luc van Erkelens

Nog meer foto’s van Luc van Erkelens
Natuurgebied Het Kiersche Wiede bij Wanneperveen Doorkijkje Kiersche Wiede

Het ontstaan van het Kiersche Wiede
Het Kiersche Wijde, ook wel het Kiersche Wiede genaamd, is een prachtige natuur- en watergebied net buiten Wanneperveen, heeft een boeiende geschiedenis die nauw verbonden is met de unieke landschapsontwikkeling van Noordwest-Overijssel. Het gebied ontstond in de loop van duizenden jaren als een veenmoeras, gevormd door eeuwenlange afzetting van plantenresten in een natte, moerassige omgeving. In de middeleeuwen werd het veengebied ontgonnen door turfstekers. Turf, ofwel gedroogd veen, was een belangrijke brandstof en zorgde voor economische bloei in de regio. Door het uitgraven van veen ontstonden plassen en sloten, en de bodem daalde als gevolg van oxidatie. Dit proces leidde tot het ontstaan van de natte gebieden die we nu kennen als het Kiersche Wiede. De combinatie van grasland, rietvelden en water maakt het een paradijs voor flora en fauna. Tegenwoordig is de Kiersche Wijde een beschermd natuurgebied, geliefd bij natuurliefhebbers vanwege de grote biodiversiteit.

Kiersche Wijde. Eldorado voor fotografen
Het kleinste meer van de Weerribben en Wieden Luc van Erkelens maakte deze prachtige foto van het Kiersche Wiede

Ook hier is Natuurmonumenten aanwezig.
Natuurmomenten beheert hier de historische eendenkooi. De Kiersche Wijdekooi genaamd. Vroeger werd deze kooi gebruikt voor het vangen van wilde eenden. Maar om zoveel mogelijk eenden te kunnen vangen, moest het nogal stil zijn rondom de kooi en dit werd destijds geregeld door het “afpalingsrecht”. In een cirkel van 1133 meter vanuit het midden van de kooicirkel gemeten. In deze cirkel van de kooi mocht alleen de kooiker werken. De kooi is nu niet meer in gebruik voor het vangen van eenden. Natuurmonumenten houdt de kooien nu nog wel in stand omdat ze een hoge cultuurhistorische waarde hebben. Natuurmonumenten beheert nog 3 eendenkooien in het natuurgebied de Weerribben-Wieden

Kijk eens bij natuurmonumenten
Fotografen en natuurliefhebbers bezoeken graag het Kiersche Wiede Kleine slootjes verbinden de iverse plassen in het Kiersche Wiede

Kenmerken van het Kiersche Wijde

1. Open water en rietland:
o Het Kiersche Wiede is een klein meer omringd door trekgaten, een meer dat ontstaan is door turfwinning in het verleden. Door de uitgestrekte veengebieden ontstonden open wateren in de Weerribben, omringd door rietkragen en moerasbos.
o Het gebied wordt gekenmerkt door brede, ondiepe wateren en is alleen maar toegankelijk voor wandelaars
2. Flora en fauna:           vogels en landieren in en rondom het Kiersche Wiede
o Het Kiersche Wiede biedt een thuis aan diverse planten en dieren. Rietvogels zoals de grote karekiet en de roerdomp zijn hier te vinden. Op otters moeten we hier nog wel even wachten.
o Het gebied heeft ook een rijke onderwaterwereld met vissoorten zoals snoek en baars.
3. Recreatie:
o Het Kierse Wijde is zeer populair bij wandelaars, vogelspotters en bij de meer algemene natuurliefhebbers. De rust en de natuurlijke schoonheid maken het een aantrekkelijke plek om te ontspannen.
o Wandelaars kunnen genieten van de omliggende natuurpaden.
4. Historische achtergrond:
o Net als andere delen van de Weerribben-Wieden is het Kierschewijde ontstaan door de winning van turf, een belangrijke energiebron in de 17e en 18e eeuw.
o Na het beëindigen van de turfwinning is het gebied langzaamaan veranderd in een natuurgebied.
5. Duurzaam beheer:
o Het gebied wordt actief beheerd door Natuurmonumenten. Dit omvat het maaien van riet en het onderhoud van de waterwegen om het unieke karakter van het landschap te behouden.