Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Ossenzijl

Rietcultuur

Gelegen in de buurt van Nationaal Park Weerribben-Wieden is het vaak een start om de Weerriben te verkennen. Het dorp staat bekend om zijn rijke rietcultuur en de vele mogelijkheden voor watersportactiviteiten. Hier is wat informatie over Ossenzijl met betrekking tot de rietcultuur en watersport. Het plaatsje, maar vooral de regio is steeds vaker geliefd bij natuurlandschap fotografen.
De Bluewaters organiseert ook vaarten vanaf Ossenzijl.

Jachthaven

Jachthaven de Weerribben is wel de allerleukste.
Een ongedwongen jachthaven waar je je eigen boot als passant kunt aanleggen of waar je een vaste ligplaats kunt huren. Deze jachthaven biedt faciliteiten aan zoals sanitaire voorzieningen, brandstofstations een restaurant een hotel terrassen aan het water. Het is een handige uitvalsbasis om de waterwegen van de Weerribben en andere nabijgelegen meren te verkennen.

Flora. Fauna

Vogels en dieren in de regio Ossenzijl.
Teveel om op te noemen.
De Weerribben is ook een heel belangrijk en uitgetrekt  leefgebied voor verschillende vogelsoorten. Je kunt er vogels zoals de roerdomp, blauwe- en  purperreiger, grote karekiet en verschillende eenden- en ganzensoorten tegenkomen.
Daarnaast zijn er ook tal van andere dieren te vinden, zoals otters, reeën, vossen en diverse soorten insecten.

Komt de Roerdomp voor in Ossenzijl?

Jazeker, de Botaurus stellaris komt voor in het omliggende gebied van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit gebied staat bekend om zijn moerassen, rietvelden en waterrijke omgeving, wat ideale leefomstandigheden biedt voor de roerdomp.
Deze prachtige verschijning is een reigerachtige vogel die zich voornamelijk ophoudt in dichte rietvelden en moerasvegetatie. Hij is bekend om zijn schuwe en verborgen levensstijl, waardoor hij vaak moeilijk te zien is. Met zijn bruine verenkleed en verticale houding in het riet, biedt de roerdomp uitstekende camouflage.
Als natuurfotograaf kun je echter kansen hebben om de roerdomp te fotograferen in het omliggende gebied. Geduld en observatievermogen zijn belangrijk bij het spotten van deze vogel. Het kan handig zijn om informatie in te winnen bij lokale natuurliefhebbers, vogelkijkers of gidsen die bekend zijn met het gebied, omdat zij mogelijk specifieke locaties kunnen aanbevelen waar de roerdomp regelmatig wordt gezien.

Foto Roerdomp Ossenzijl

Ossenzijl is een pittoresk waterdorp met rondom veel natuur.


Het dorp is gelegen in de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden


Watersport: Ossenzijl is populair bij watersportliefhebbers.
Het dorp ligt aan de rand van de Weerribben, een uitgestrekt waterrijk gebied dat perfect is voor activiteiten zoals kanoën, kajakken, varen en vissen. Je kunt een boot huren in Ossenzijl en zelf het water op gaan om te genieten van de rustige kanalen en meren. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor zeilen en windsurfen op de grotere meren in de buurt, zoals het Tjeukemeer en het Giethoornsche Meer.

Fiets- en wandelroutes: Verken de Weerribben te voet of per fiets.
Naast de watersportmogelijkheden biedt Ossenzijl ook diverse fiets- en wandelroutes. Je kunt bijvoorbeeld het Riet- en Wiedepad volgen, een mooie wandelroute die je meeneemt door de rietlanden en langs de wateren van de Weerribben. Er zijn ook fietsroutes die je door de omliggende dorpen en het prachtige landschap leiden.

Ossenzijl is een charmant waterdorp voor de fotograaf en filmer.
dat de perfecte uitvalsbasis biedt om zowel de rijke rietcultuur als de vele watersportmogelijkheden van de Weerribben te verkennen. Of je nu geïnteresseerd bent in de rietteelt of op zoek bent naar avontuur op het water, Dit waterrijke dorp heeft dus voor elk wat wils.
Natuurlandschap fotografen kunnen hier hun hart ophalen. Ook filmers maken hier de mooiste opnames. Ook vissers vangen hier de mooiste snoeken, baarzen en ook zeelten bijten hier ook goed

Landschap en flora: De Weerribben een uniek laagveenmoerasgebied.
Het landschap rondom “Oss’nziel” zoals de bewoners het noemen is super gevarieerd. Het bestaat uit waterwegen, rietvelden, moerasbossen en open wateren. Het gebied herbergt een diversiteit aan plantensoorten, waaronder verschillende soorten orchideeën, waterlelies, lissoorten en zegges

Vaarroutes:
De Weerribben zijn ideaal om per boot te verkennen. Er zijn verschillende natuurvaarroutes die je kunt volgen om het gebied te ontdekken. Bij het bezoekerscentrum in Ossenzijl kun je informatie krijgen over de routes, zoals de Giethoornse- en Kalenbergergrachtenroute. Deze routes leiden je door de prachtige kanalen en waterwegen van de Weerribben, omgeven door het weelderige rietlandschap.

Fluisterbootverhuur:
In Ossenzijl en omliggende waterdorpen dorpen kun je fluisterboten huren om zelf door de Weerribben te varen. Fluisterboten zijn elektrische boten die geruisloos door het water glijden, waardoor je optimaal van de rust en stilte van het gebied kunt genieten. Het huren van een fluisterboot geeft je de vrijheid om op je eigen tempo het gebied te verkennen en te genieten van de natuur om je heen.

Bezoekerscentrum en excursies:
Het bezoekerscentrum in Ossenzijl is een goed startpunt voor je bezoek aan de Weerribben. Hier kun je terecht voor informatie over de flora en fauna, kaarten van de vaarroutes en georganiseerde excursies. Het bezoekerscentrum organiseert regelmatig excursies met gidsen die je meer kunnen vertellen over de natuur en de geschiedenis van het gebied.
Vergeet niet om voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je het gebied verkent, zoals het dragen van comfortabele kleding en schoenen, het meenemen van zonnebrandcrème, muggenspray en voldoende water. Geniet van je ontdekkingstocht eventueel ook met de Bluewaters door de prachtige Weerribben en de natuurvaarroutes!