Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Varen op de Linde

Varen op de Linde. Daar moet je eens gevaren hebben

De rivier de Linde is een relatief kleine rivier. Maar mooi genoeg om er eens te gaan varen
Het riviertje stroomt geflankeerd door de Nederlandse provincie Friesland en de provincie Overijssel rustig tot aan Kuinre een voormalig Zuiderzee stadje. En vormt een natuurlijke grens van de Driewegsluis tot aan stadje Kuinre waar ook weer een toeging tot Friesland is. Het is best wel een populaire bestemming voor recreatief varen. Het biedt een prachtige kijk op het Overijsselse en Friese platteland.
Als je van plan bent om over de Linde te varen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de Linde op sommige plaatsen vrij smal is, en dat je dus voorzichtig moet zijn bij het passeren van andere boten. Daarnaast zijn er enkele bruggen waar je onderdoor moet, dus zorg ervoor dat je boot niet te hoog is.
Er zijn verschillende plekken waar je een boot kunt huren om over dit prachtige riviertje te varen, zoals in het dorpje Ossenzijl en ook in Wolvega kun je aantrekkelijk huren. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen boot mee te nemen en deze te water te laten bij diverse trailerhellingen langs riviertje.
Een mooie route om te varen is bijvoorbeeld vanaf Wolvega naar het dorpje Ossenzijl, waar je de prachtige Weerribben-Wieden Nationaal Park kunt verkennen. Onderweg zie je Friese vergezichten en landschappen.
Als je gaat varen op de Linde, moet je natuurlijk van rust en van de natuur houden. Het zijn altijd weer rustgevende vaarten. De Bluewaters vaart op speciaal verzoek wel naar Kuinre.

Met de boot op de Linde De Linde. Riviertje in Friesland reigers in de Weerribben

Varen op de rivier de Linde. Hoe diep is het hier eigenlijk?
De diepte van de rivier de Linde kan variëren afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. Over het algemeen is de rivier echter niet erg diep, met een gemiddelde diepte van maximaal 1,5 meter. In sommige delen van de rivier kan de diepte echter oplopen tot ongeveer 2 meter. ( Vaargeul “Et Wiede”). Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze dieptes slechts een indicatie zijn en dat de werkelijke diepte van de rivier kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Te weten het seizoen en de neerslag. Als je van plan bent om over de Linde te varen, is het daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de mogelijke veranderingen in diepte. Net als in de Wieden & Weerribben zal het zomerpeil een cm of tien hoger zijn.

De Linde populair bij vissers Vissen in de Linde bij Wolvega Snoeken in de Linde

Is de rivier de Linde een natuurgebied. Jazeker. Behoort bij ’t Fryske Gea
De rivier de Linde stroomt door een gebied dat grotendeels wordt gekenmerkt door landbouwgrond en dorpen. Er zijn echter wel enkele natuurgebieden in de omgeving van de Linde, zoals het nationale park De Weerribben-Wieden en het natuurgebied De Rottige Meente. Deze gebieden zijn belangrijke broedgebieden voor verschillende vogelsoorten en bieden een habitat voor diverse planten en dieren. Het Fryske Gea is hier niet weg te denken.
De Linde zelf is niet per se aangewezen als natuurgebied, maar het landschap eromheen is wel de moeite waard om te verkennen. Zo biedt de rivier een prachtig uitzicht op het Friese platteland en de omringende natuur, met weiden, bossen, en weilanden. Langs de oevers van de Linde zijn bovendien verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet. Je kunt hier volpop genieten van het landschap en de natuur.
Kortom, hoewel de Linde zelf geen officieel natuurgebied is, zijn er dus wel verschillende natuurgebieden in de omgeving. Hier een bezoek aan brengen is meer dan waard zijn.

Vogelkijkut bij de Linde De Linde en directe omgeving een prachtig natuurgebied Fotograferen op de Linde

Kan er goed gevist worden in de Linde
Ja, er kan goed gevist worden in de rivier de Linde. De Linde is vooral bekend om zijn snoekbaars en baars, maar er zijn ook andere vissoorten te vinden, zoals brasem, blankvoorn, en karper. Het is echter wel belangrijk om te weten dat er bepaalde regels en vergunningen gelden voor het vissen in de Linde. Je hebt bijvoorbeeld een visvergunning nodig die je kunt aanschaffen bij de hengelsportwinkel of online bij de betreffende instanties. Daarnaast zijn er bepaalde gebieden waar niet gevist mag worden en gelden er bepaalde minimummaten voor bepaalde vissoorten. Het is dus verstandig om je goed te informeren voordat je gaat vissen in de Linde. Over het algemeen is het riviertje de Linde een rustige en mooie locatie om te vissen, dus het is zeker de moeite waard om het eens te proberen.
Dus niet alleen varen op de Linde, maar ook vissen op de Linde.

Vissen in de Linde

Vogelfotografie komt op de Linde nog niet veel voor.
Het riviertje de Linde in Friesland biedt een gevarieerde omgeving voor verschillende vogelsoorten. Het zou een belangrijk gebied voor vogelwaarnemers en natuurliefhebbers moeten zijn vanwege de diversiteit aan vogels die hier voorkomen. Hieronder enkele vogelsoorten die je mogelijk kunt tegenkomen langs de rivier de Linde:
Watervogels: Langs de Linde zijn verschillende watervogels te spotten, waaronder eenden zoals de wilde eend, de krakeend, de slobeend en de wintertaling. Ook kunnen zwanen, zoals de knobbelzwaan en de kleine zwaan, en ganzen, zoals de grauwe gans en de brandgans, worden gespot.
Steltlopers: Verschillende steltlopersoorten zijn te vinden rondom en langs de oevers van de Linde. Dit kunnen soorten zijn zoals de tureluur, de grutto, de kievit en de scholekster. Deze vogels broeden vaak in het gebied en maken gebruik van de moerassige gebieden langs de rivier om voedsel te zoeken.
Roofvogels: Langs de Linde kun je ook diverse roofvogels tegenkomen, zoals de buizerd, de havik, de sperwer en de torenvalk. Deze vogels jagen op kleine zoogdieren en vogels in het gebied.
Zangvogels: Er zijn ook veel zangvogels te vinden langs de Linde. Denk hierbij aan soorten zoals de blauwborst, de rietzanger, de spotvogel, de grasmus en de fitis. Deze vogels bevolken de rietkragen en struikgewassen langs de oevers en laten hun gezang horen tijdens het broedseizoen. Varen op de Linde betekent ook dat er ondertussen vogels gespot kunnen worden.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele vogelsoorten die je kunt tegenkomen langs de rivier de Linde in Friesland. Het gebied biedt een prachtige omgeving voor vogels en is een geweldige bestemming voor vogelliefhebbers en natuurfotografen. Het is altijd een goed idee om een verrekijker mee te nemen om de vogels beter te kunnen observeren. Al varend en fotograferend op de Linde kun je nogal wat vogels spotten. Bezoek ook eens onze sponsor