Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Vogelkijkhutten Weerribben

          Vogelkijkhutten Weerribben.                                     Toegangelijkheid. 

De meeste vogelkijkhutten zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Ze zijn vaak gelegen in natuurreservaten, nationale parken of andere beschermde gebieden waar bezoekers kunnen genieten van de natuur. Soms zijn er echter openingstijden of regels die moeten worden nageleefd om verstoring van de vogels te voorkomen.

Hieronder de selectie Vogelkijkhutten in de Weerribben.

Giethoorn (1) Giethoorn (2)Wanneperveen – Kalenberg (1) – Kalenberg (2) – Nederland – Blankenham – Scheerwolde – Nederland
Foto: Hans Stephanus

Grasmus weerribben

      Vogelkijkhutten in de                             Weerribben.
 Vogelliefhebbers willen vaak wilde vogels van dichtbij observeren zonder ze te verstoren. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een specifieke structuur genaamd de “vogelkijkhut”, die ontworpen is om vogels te observeren zonder ze af te schrikken. De ene kijkhut in de Weerribben is de andere niet. Ook per seizoen treden er uiteraard ook veranderingen op.
Hiernaast de uitleg:

    Vragen of meer info? Via app of email. svp 

Contact
Het doel van en kijkhut

Een vogelkijkhut is in de eerste plaats bedoeld om vogels te observeren in hun natuurlijke habitat. Deze hutten bieden vogelliefhebbers, natuurfotografen en andere geïnteresseerden een veilige en vaak beschutte plek om vogels te bekijken zonder hen te verstoren.
Toch is er bij vogelfotografie een gezonde dosis geduld nodig. Maar dit is niets nieuws.

De locatie. Super belangrijk

Vogelkijkhutten worden meestal geplaatst op strategische locaties, vaak in de buurt van waterpartijen, moerassen, meren, rivieren of andere gebieden waar veel vogels voorkomen. Deze locaties worden zorgvuldig gekozen op basis van het natuurlijke gedrag van vogels en hun neiging om bepaalde gebieden te frequenteren.

Het ontwerp. Verschilt onderling

Vogelkijkhutten zijn ontworpen met het oog op camouflage en functionaliteit. Ze worden vaak gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout en zijn zodanig geplaatst dat ze opgaan in de omgeving. Sommigen zijn voorzien van raampjes of kijkgaten die een goed zicht bieden op de vogels, terwijl anderen meer open structuren hebben voor een panoramisch uitzicht.

De inrichting. Kan comfortabeler

Inrichting: Binnenin de vogelkijkhutten vind je vaak zitplaatsen, soms zelfs met camouflage om de observanten te verbergen voor de vogels. Dit helpt om verstoring tot een minimum te beperken, zodat de vogels zich op hun gemak voelen en hun natuurlijke gedrag vertonen.
Soms verdient de praktische inrichting weleens wat meer aandacht.

     Vogelkijkhutten ook vanaf de Wieden

Ook in de Wieden zijn er verschillende mogelijkheden om vogels te spotten vanaf bijvoorbeeld het water. Er is best veel keus. Huur eens een electrische boot of een kano. Deze vorm van watervervoer kan je in de meest afgelegen spots brengen. Op deze manier werden al veel pracht opnames gemaakt.

Fotograferen vanaf het water geeft toch net weer iets extra’s.
Zelfs is het voorgekomen, dat er bij tijd en wijle otters gespot werden
De Bluewaters (De drijvende vogelkijkhut). Deze wordt hier ook al lange tijd prive voor ingezet, echter soms ook vaar ik met fotografen en/of natuurliefhebbers. Vogelkijkhutten Weerribben? Juist voor fotografen.

foto: Corrie Post

Fotokijkhut de Wieden