Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Zeearend Weerribben


Zeearend Weerribben.

Soms is het mogelijk om in de Weerribben mooie foto’s te maken van de zeearend. De Weerribben, een natuurgebied in de Nederlandse provincie Overijssel, biedt een habitat voor verschillende vogelsoorten, waaronder de majestueuze zeearend die bij tijd en wijle overvliegt.
De zeearend is een imposante roofvogel die vaak te vinden is in waterrijke gebieden, zoals moerassen, meren en rivieren. In de Weerribben zijn er verschillende plekken waar zeearenden werden waargenomen, vooral in de buurt van grote wateroppervlakten en natuurgebieden.
Het is overigens niet echt gemakkelijk om ze te spotten. Er is veel geduld voor nodig. Deze parachtige vogel is nog lang niet helemaal ingeburgerd, zoals  rondom het Zwartemeer.
De Zeearend Weerribben?  Spotten is soms een kwestie van toeval.

Zeearend in de Weerribben. Blijft dat een illusie?

We denken van wel. Alhoewel zeearenden(Haliaeetus albicilla) komen wel voor in de Weerribben.
De  waarnemingen  echter houden niet over. Het zijn eigenlijk incidentjes. Voor je het weet zijn ze weer spoorloos.
De zeearend is een indrukwekkende roofvogel die bekend staat om zijn imposante verschijning en grote spanwijdte. Het is de grootste roofvogelsoort die in Nederland voorkomt. Zeearend Weerribben. Een Illusie?
Vluchten over de Weerribben komen maar mondjesmaat voor. Ze gedijen beter op het Vogeleiland in het Zwartemeer. Het is daar ook wat verder van de bewoonde wereld. Deze prachtvogel heeft daar wat meer privacy. Men hoopt  er altijd nog op, dat zo’n zeearendpaartje zich in de Weerribben gaat nestelen.
Dan pas kunnen natuurfotografen zich uitleven. Jammergenoeg zal het nog wel eventjes duren.

Zeearend in de Wieden en Weerribben? Nog even niet dus.


In de Weerribben hebben ze hun draai nog niet gevonden.
In de afgelopen jaren heeft de zeearend zich succesvol gevestigd in verschillende waterrijke gebieden van Nederland, waaronder het Zwartemeer. Deze vogels broeden in hoge bomen langs de waterkant en voeden zich met vis, wat goed past bij de omgeving van dit natuurgebied, die talrijke waterwegen en meren heeft.
Het is mogelijk om de zeearend vooral bij het Vogeleiland te zien, vooral tijdens het broedseizoen van maart tot augustus. Ze bouwen grote nesten hoog in de bomen en zijn vaak te vinden in de buurt van open water, waar ze kunnen jagen op vis. Het is een spectaculaire ervaring om deze majestueuze vogels in hun natuurlijke omgeving te zien vliegen. Zeearend Weerribben? Nee dat is nog niet zover.
Het is altijd handig om een verrekijker mee te nemen als je op zoek gaat naar de zeearenden. Omdat ze soms op verre afstand kunnen vliegen.

Het Zwartemeer is een geschikte habitat voor zeearenden.
Het Vogeleiland in het Zwartemeer is net als de Weerribben Wieden een bekend natuurgebied in de kop van Overijssel Het is een belangrijke broedplaats en rustgebied voor verschillende vogelsoorten.
De zeearend is een soort die zich graag nestelt in uitgestrekte moerassen en waterrijke gebieden, zoals meren, rivieren en wetlands. Het Zwartemeer en de omliggende moerassen kunnen dus een geschikte habitat bieden voor zeearenden.
Het is echter belangrijk op te merken dat de aanwezigheid van zeearenden afhankelijk is van verschillende factoren, zoals voedselbeschikbaarheid en nestplaatsen. Het kan nuttig zijn om ter plaatse informatie in te winnen bij lokale vogelwaarnemers, natuurbeschermingsorganisaties of het bezoekerscentrum van het gebied om meer te weten te komen over de waarnemingen van zeearenden op het Vogeleiland in het Zwartemeer. Zij kunnen je de meest actuele en gedetailleerde informatie geven over vogels in het gebied.
Zeearend Weerribben? Dat kunnen we nog even vergeten