Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

De Blauwe Hand

De Blauwe Hand.


Wel de bekendste brug van de Weerribben Wieden
De naam is ontleent aan een stokoude herberg 
De Blauwe Hand is een bijzondere plek in de Kop van Overijssel die voor veel mensen bekend is vanwege zijn historie en ligging. Het is een minigehuchtje en hoort bij het langestrekte Wanneperveen. De Blauwehandbrug bevindt zich precies tussen het Belter- en het Beulakerwijde het Belterwijde.  

Deze verbindsbrug. Een geweldig drukke brug.
Op de foto’s het Beulakerwijde gezien vanaf deze brug.
Het kanaal Beukers Steenwijk wordt hier overbrugd en de brug zorgt ‘s-zomers in het hoogseizoen voor nogal wat files.
 
Fotograaf: Jack Doeven


Hier onder enkele bijzondere aspecten van dit mini dorpje:

Het Beulakerwijdekanaal Beukers Steenwijk
Kanaal Beukers Steenwijk bij de Blauwe Hand Brug aan de Blauwe Hand

Dit gehuchtje maakt deel uit van Wanneperveen

Oorsprong van de naam: De naam “Blauwe Hand” komt van een herberg die hier vroeger stond. De legende gaat dat een reiziger in de herberg zijn hand blauw had geverfd, wat de aandacht trok en de herberg deze bekende naam gaf. Hoewel de herberg niet meer bestaat, heeft de naam zich in de omgeving gevestigd.
Ligging aan het water: Het ligt aan de rand van de Beulakerwijde en de Belterwijde, twee grote meren in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit maakt het een populaire bestemming voor watersportliefhebbers, zoals zeilers, kanoërs en pleziervaarders. De natuurlijke schoonheid van de meren en de omliggende moerassen trekken jaarlijks veel bezoekers.
Voormalige veenkolonie: De regio van dit kleine doch markante minidorp maakte vroeger deel uit van een veengebied dat op grote schaal werd ontgonnen voor turfwinning. Turf was een belangrijke brandstof in het verleden. Hoewel de veenwinning hier gestopt is, zijn er nog steeds sporen van dit historische landgebruik te vinden in het landschap.
Recreatie en vakantie: Vanwege de ligging aan het water en in de buurt van Nationaal Park Weerribben-Wieden, is het een populaire bestemming voor toeristen die willen genieten van watersport en natuurbeleving. Er zijn vakantieparken, campings en jachthavens in de omgeving, waardoor het een ideale plek is voor een ontspannen vakantie.
Rust en natuur: Ondanks de populariteit als vakantiebestemming, heeft dit kleine dorpje zijn rustieke en natuurlijke karakter behouden. Het gebied biedt veel mogelijkheden om te wandelen, fietsen en varen in een serene omgeving, omringd door water, moerassen en uitgestrekte rietvelden.

De Blauwe Hand is dus niet alleen een interessante naam met een leuke legende, maar het is ook een plek vol natuurlijke schoonheid en historische betekenis. Of je nu van watersporten of van de natuur houdt of gewoon wilt genieten van de rustige omgeving. De regio van dit kleine dorpje heeft voor iedereen wel iets te bieden.
Bezoek onze sponsor eens.