Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Beulakerwijde

Het Beulakerwijde

Beulakerwijde. Het grootste meer in de regio Weerribben & Wieden
Meevaren met de Bluewaters over het uitnodigende Beulakerwijde is best wel een ervaring. Maar ook de kanoër kan er z’n hart ophalen. Met een beetje wind moet je echter wel even je spierballen laten werken.
Want dit grootste meer van Noord West Overijssel staat ook wel bekend als een onstuimig meer met hoge grommende golven, maar meestal is het Beulakerwater lieflijk, helder en spiegelglad. Het Wijde ligt als een oase, omgeven door groene boorden in de kop van Overijssel. Met een zeldzame flora en fauna, zoals de otter en de purperreiger, die zich rondom de Beulaker erg thuis voelen.

Herinnering aan een lang vervlogen drama.
Over de angstaanjagende kolkende golven konden in vroeger tijden de inwoners van het vervenersdorpje Beulake meepraten. In één enkele nacht werd dit met recht genaamde waterdorpje opgeslokt door de moordende golven en verdronk in een kolkende massa van ruig en onweerstaanbaar water. Het huidige monument is het enige wat nog herinnert aan dit lang vervlogen drama. Het Beulakerwijde is tegenwoordig een eldorado voor watersporters en natuurliefhebbers. Voor deze laatsten is de kleine Beulaker erg interessant. (Kijfhoek-Vaartsloot)

Het vogeleiland met z’n vliegende deuren (Zeearenden). 
Het Beulakerwijde geeft toegang tot de Weerribben via de Walengracht en van hier uit kan ook via de Ronduite en Arembergergracht Belt-Schutsloot bereikt worden. Hierna kan er in Zwartsluis geschut worden om het Zwarte Water te bevaren. Het Vogeleiland met z’n zeearenden is dan niet ver meer. Vanaf de Beulaker is dit natuurlijk wel een hele reis, maar is zeker de moeite waard. Want onderweg is er ook genoeg te zien.

De omgeving van de Beulaker is een Eldorado voor fotografen.
Zelfs sportvissers hebben hier vaak beet en gooien hier graag een spierinkje uit om iets groters te vangen.
De Bluewaters brengt de landschapsfotograaf ook naar dit imposante wijdse meer en je zoekt zelf je spot uit waar je de mooiste foto’s kunt maken. Zelfs schrijvers vinden hier een oase van inspiratie.
Op de 3 eerst dagen van week vaart iedereen gratis mee. De vaart duurt meestal een uurtje of vijf. Vooral is varen onder anderen op het Beulakerwijde uniek voor Waterlandschapsfotografen. Er zijn veel plaatjes te schieten. Informeer maar eens. Het is zeker een mooie belevenis aan boord van de Bluewaters.

Info meevaren

Vissen op het Beulakerwijde. Dat kan. Vraag maar naar de mogelijkheden.
In het toeristenseizoen is het hier eigenlijk te druk. Beter is het dan om de wat meer beschutte en rustiger gedeelten op te zoeken. Bijvoorbeeld de Kleine Belter, begin Ettenlandskanaal. De zijgrachtjes van de Dwarsgracht. Denk hierbij eens aan de kleine Bollemaat. Ach mogelijkheden genoeg om een dagjes in of rondom de Beulaker te vissen.
Heel veel te zien rondom het Beulakerwijde.
Rondom het Beulakerwiede zijn natuurlijk nogal wat bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Zo vind je er het wereldberoemde waterdorp Giethoorn met z’n vele pittoreske bruggetjes. Ook het historisch stadje Blokzijl is de moeite van het bezoeken en het fotograferen waard. Verschillende restaurants nodigen je uit om aan te meren. Soms meren we met de Bluewaters af om in deze leuke horecagelegenheden iets te nuttigen.
Maar vooral de natuur rondom de Beulaker is imposant en indrukwekkend. De vaart kan trouwens vanaf dit meer verschillende kanten op. Via de Ronduite naar Belt Schutsloot of over de Walengracht naar het Giethoornsche meer. Ook liggen de Weerribben met hun weren en ribben te wachten om hun weergaloze natuur te laten zien.

Hoe diep is het Beulakerwijde

Met niet meer dan 1,20 m diepgang kan je bijna op het hele Beulakewijde probleemloos varen. Er zijn wel een paar plaatsen die wat minder diep zijn. Zo kan je in het westelijk gedeel van de kijfhoek niet komen. Vaartsloot (Eind Ettenlandsch kanaal) Dit gedeelte wordt ook wel de kijfhoek genaamd.
Snel aan de grond lopen zal in de ondiepe delen van de Beulaker niet zo snel gebeuren. De bodem is zacht van aard. (veel bagger).
Het peilverschil varieert in de zomer ca. 10 cm. In de vroege lente willen gaat het peil op NAP -0,73m en daarna mag uitzakken tot NAP -0,83 m. Vanaf die waterstand wordt er weer water in gelaten. Als het veel regent, mag de boezem zich weer vullen tot weer NAP -0,73 m voordat het Stroink gemaal aangezet gaat worden.