Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Harm Mol

Harm Mol uit : Een natuurmens puur sang.
Heeft het eeuwenoude ambacht rietsnijden z’n langste tijd gehad en gaat het verdwijnen? Er komt tegenwoordig veel riet uit China en valt hiertegen nog wel te concurreren? Da’s de vraag. En wat als er een tijd komt dat de rietsnijders het niet meer zien zitten? Wie draait dan op voor de consequenties? Want het zal zeker gevolgen hebben voor de natuurgebieden in de Weerribben. Het zou toch jammer zijn zowel voor de natuur als ook voor de mens dat zo’n natuurvriendelijk ambacht het loodje zou leggen?

Harm Mol een man van de natuur.
Harm noemt zichzelf geen fotograaf. Harm snijdt ’s-winters riet, dat is wat hij het liefste doet en met respect volgt hij dan de natuur tijdens deze noeste werkzaamheden maar ook in z’n vrije tijd is hij vanzelfsprekend in Giethoorn en in de Wieden en Weerribben te vinden. Sinds zijn jeugd heeft de natuur z’n interesse en met lede ogen zag hij in de loop der tijd vogelsoorten verdwijnen, maar het zelfherstellende vermogen van bijvoorbeeld plantensoorten verheugt hem ten zeerste.
Sommige “Moderne” ontwikkelingen volgt hij met argusogen. “Zuinig zijn op dit mooie gebied” waar hij dagelijks te vinden is, luidt zijn motto. En wij kunnen hem niet anders dan gelijk geven.
Harm zelf vaart ook wel eens met fotografen en tijdens die tochtjes bezigt hij altijd twee uitspraken. “Er komt altijd wel een kadootje van moeder natuur voorbij” en “Mooier dan dit wordt het niet”
Harm vindt zichzelf zoals gezegd geen fotograaf, maar hij heeft een bijzondere kijk op het mooie en interessante van de natuur en dat legt hij dan ook vast op de gevoelige plaat. Precies zoals een goede fotograaf betaamt. Niet zomaar foto’s, maar foto’s met een verhaal.
We zijn blij Harm Mol op de Bluewaters website te mogen begroeten.

Giethoorn

Het wel & wee van de rietsnijder

De rietsnijder in de Weerribben & Wieden heeft het niet gemakkelijk. Het Bluewaters team was daarom dan ook nieuwsgierig waar de pijnpunten liggen. Harm Mol uit Giethoorn kan als geen ander uitleggen waar de schoen wringt.
Nog deze zomer gaan we op deze site terugblikken op die dag waar we samen met Waterlandschapsfotograaf Jack Doeven en natuurlijk Harm Mol terug gaan kijken op een leerzame rietsnijdersdag.

Omdat we half maart nog niets van Harm Mol gehoord hadden, hebben we maar contact met hem gezocht.
Hij kon onmogelijk omdat hij een gebroken teen had zo vertelde hij. Erg jammer allemaal. Maar toch komen we dit jaar met een rietsnijders artikel. 
Uiteraard zal dit artikel gepaard gaan met een complete fotoreportage van Jack Doeven.