Uitschakelen deze exotische killer.
Het ongelijkbladig vederkruid.
Een vriendelijk ogend plantje, luisterend naar de naam ongelijkbladig vederkruid zorgt in grote delen van de Wieden voor lastige problemen.
Deze exoot vermeerdert zich razendsnel en overwoekert grachten, vaarten en sloten. De boel groeit dicht. Waterplanten en vissen zijn het kind van de rekening. Want ze hebben zoals al het leven onderwater zuurstof nodig die deze snel groeiende boosdoener hun ontneemt.
Dit groene plantje is een irritant lastpostje.
Stuwen en gemalen worden ook danig gepest door dit uitheemse lastpostje, om nog maar niet te spreken van de overlast die de pleziervaart er van ondervindt.
Maar er gloeit hoop aan de horizon. Want de WDODelta sloeg samen met Natuurmonumenten en de Provincie Overijssel de handen ineen.

Bestrijding met de harkboot
Het ongelijkbladig vederkruid kun je met de hand bestrijden, maar alleen daar waar de locatie moeilijk bereikbaar is en waar deze ellendeling nog maar mondjesmaat aanwezig is.
Maar op die plaatsen waar deze plant, die eigenlijk in een aquarium thuishoort, er helemaal een potje van maakt wordt de harkboot ingezet.
Dit monster bindt de strijd aan met z’n aartsvijand en harkt hem met huid en haar uit de bodem. Er wordt geen spaander van deze onverlaat overgelaten. althans dat wordt weleens verondersteld. Want het groene gevaar vermeerdert zich onverminderd en zal in komende seizoenen zeker weer z’n kop opsteken. Elk blaadje wat ongemerkt onderwater blijft zal zich juichend vermeerderen en uitgroeien tot een volwaardige plant.
Maar gelukkig wordt er een serieuze waterslag gevoerd met deze taaie vijand beginnend in de Schinkellanden in Belt-Schutsloot.
Foto’s: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Met dank aan WDO Delta. Waterschap Drents Overijsselse Delta die samen met natuurmonumenten en de provincie Overijssel erg goed werk doen om de Wieden bevaarbaar te houten en vooral ook de flora en de fauna in dit schitterende gebied met hun beleid en inzet een grote dienst bewijzen. Het is niet voor niets dat we regelmatig met de Greenrivers de Schinkellanden bezoeken.