Weerribben
0655302305
info@thebluewaters.nl

Natuurfotografie

Natuurfotografie: Tips & Tricks

Natuurfotografie: De móóiste beelden maken
Zoals de doorgewinterde natuurfotograaf al lang weet, zijn er voor beginnende natuurfotografen veel tips te geven.
Fotograferen is geen alledaagse liefhebberij. Natuurfotografie is een boeiende bezigheid. Maar ook doorzettingsvermogen en geduld spelen bij natuurfotografie een grote rol en degene die zich verder in de prachtige van de natuurfotografie begeeft kan de allermooiste plaatjes schieten.
De natuur echter schrijft wel z’n eigen regels. Het gaat niet maar zo en er moeten toch veel zaken in acht genomen worden. Lees hieronder maar eens enkele tips die voor deze tak van sport van belang zijn.

Bij natuurfotografie komt een dosis geduld te pas

Een natuurfotograaf heeft geduld en moet het object wat hem of haar voor ogen staat goed observeren. Want geduld is een schone zaak. Dieren in de natuur en uiteraard ook in de Weerribben laten zich niet leiden. Ook de weersomstandigheden kunnen een bepalende rol spelen. Even wachten en op de juiste plaats zitten is soms cruciaal om een super shot te maken van die mooie zonsondergang.
De Weerribben nodigen trouwens wel uit tot rust. Da’s ’t probleem dus niet. Mooi megenomen.

Het gebruik van de juiste lens. En er zijn veel soorten.

Ook al ben je behangen met camouflage en je denkt totaal niet op te vallen, dan nóg is een telelens nodig. Pas dan kun je je het te fotograferen object duidelijk zonder op te vallen op de plaat zetten. Een kwaaie zwaan of een druk vissende aalscholver krijg je niet scherp zonder telelens. Natuurfotografie in de Weerribben en Wieden? 
De bloemetjes en de4 bijtjes fotograferen in dit zo bijzondere natuurgebied doe je met een macro. Dus dicht op je onderwerp is een must bij macro fotografie.

Zoek je onderwerp. Héél belangrijk bij natuurfotografie.

Elke natuurfoto heeft z’n eigen onderwerp nodig. Op de bonnefooi een natuurlandschap fotograferen is niet echt professioneel. Richt je lens op een duidelijke blikvanger. Dit kan van alles zijn, een interessante vogel, een orchidee, of een originele Weerribben rietschoof, of zelfs een oud vervenershuisje in Kalenberg kan je foto doen slagen. Zonder duidelijk in het oog springend object is het bijna ondoenlijk om een prachtige opname te maken.

Speel met scherpte en diepte instelling van de toestel.

Met de scherptediepte werken is heel goed om te doen. Speel hiermee en kies de juiste instelling.
Breng je detail extra in beeld. Door deze 2 mogelijkheden goed toe te passen krijgt de plaat die je voor ogen staat een creatieve originalieit.

Een bewolkte dag kan tóch vele voordelen bieden.

De zon hoeft niet altijd te schijnen bij natuurfotografie. Te weinig licht is natuurlijk voor natuurfotografie niet goed, maar veel licht kan ook een negatieve werking hebben. Op een mooie heldere dag met een vleugje bewolking is de kans op mooie foto’s zeker aanwezig. Wil je een volledig waterlandschap fotograferen, zorg er dan wel voor dat de luchten niet de overhand krijgen.

Het gebruik van een statief. Het hoort er gewoon bij.

De allermooiste natuurfotot’s maak je bij zonsondergang. ’t Is gewoon waar. Procentueel vallen dit soort foto’s vaak in de prijzen. De zon is in de Weerribben en op de Wieden ook erg belangrijk voor fotografen. Bij weinig licht gebruik je dan wel een vrij lange sluitertijd. Maar zonder statief kan dit tot onscherpe foto’s leiden.
Natuurfotografie is een hobby waar voor natuurfotografen best wel wat bij komt kijken.